دریافت ۲۲۴ اثر در چهاردهمین جشنواره بین‌المللی کتاب سال رضوی هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن و عترت مشهد مقدس برگزار می‌شود آمادگی یادمان‌های دفاع مقدس برای برگزاری اعتکاف رمضان ۱۴۰۳ رونمایی از آثار جدید پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) آیین نقاره‌زنی حرم رضوی، روایتی ۵۰۰ساله از عشق و ایمان برنامه افزایش ۲برابری پایگاه‌های قرآنی خراسان رضوی در ۲ سال آینده روزی برای تو اینجا چراغی روشن است | در باب راه‌های رونق مسجد همگانی‌سازی تدبر در قرآن کریم ضروری است قرارگاه رسانه‌ای راهیان نور، صدای زائران سرزمین نور می‌شود برنامه‌های اوقاف خراسان رضوی در آستانه ماه رمضان و بهار ۱۴۰۴ | «ضیافت الهی»، «آرامش بهاری» انتخاب حدود یک‌پنجم از مدیران کاروان‌های حج ازطریق آزمون ارتقایی نمایش آثار نقاشی‌خط ۱۰ هنرمند مشهدی در نمایشگاه «نجوایی از آسمان» تأکید امام جمعه مشهد، استاندار خراسان رضوی و تولیت آستان قدس بر ضرورت هم‌افزایی ملی برای رفع مشکلات زائران رضوی آغاز ثبت نام کاروان‌های عمره فروردین ۱۴۰۴ در خراسان رضوی از فردا (پنجشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۳) در محضر امام رئوف (ع) وفاداری، رکن استحکام خانواده این نیکی واجب است | بازخوانی توصیه‌های امام‌رضا(ع) درباره احترام به پدر و مادر و سپاس از آن‌ها لزوم همکاری مستمر با دانشگاه‌ها برای تولید بیشتر آثار دفاع مقدس
سرخط خبرها

این نیکی واجب است | بازخوانی توصیه‌های امام‌رضا(ع) درباره احترام به پدر و مادر و سپاس از آن‌ها

  • کد خبر: ۳۱۷۴۸۲
  • ۰۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۷
این نیکی واجب است | بازخوانی توصیه‌های امام‌رضا(ع) درباره احترام به پدر و مادر و سپاس از آن‌ها
اهمیت احترام به پدر و مادر و نیکی‌کردن به آن‌ها به اندازه‌ای است که قرآن کریم در ۹ جا از آن سخن گفته است.
آمنه مستقیمی
خبرنگار آمنه مستقیمی

به گزارش شهرآرانیوز؛ سیره نورانی امام‌رضا (ع) که ما ایشان را به امام رئوف و مهربان می‌شناسیم، لبریز است از آموزه‌ها و توصیه‌هایی که عمل به آنها حتی به قدر حداقل‌ها، زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی ما را بهشت می‌کند. در چهارشنبه‌ای امام‌رضایی نگاهی انداخته‌ایم بر آموزه‌ای نورانی و پرمهر از آن حضرت.

برتر از نماز و روزه و حج

پیامبر اکرم (ص) می‌فرمایند: «نیکی به پدر و مادر، برتر از نماز و روزه و حج و عمره و جهاد در راه خداست». (المحجه‌البیضاء، ج۳، ص۴۳۴). البته مادر حق ویژه‌ای دارد و نیکی به او مقدم است. امام‌صادق (ع) فرمودند: «شخصی نزد پیامبر اکرم (ص) آمد و پرسید:‌ای پیامبر! به چه کسی نیکی کنم؟ فرمودند: به مادرت. پرسید: سپس به چه کسی؟ فرمودند: به مادرت. باز پرسید: سپس به چه کسی؟ فرمودند: به مادرت. دوباره پرسید: سپس به چه کسی؟ فرمودند: به پدرت». (المحجه‌البیضاء، ج۳، ص۴۳۹)

جلوه‌های نیکی به پدر و مادر

پیامبر (ص) خبر دادند نیکی به پدر و مادر، افضل اعمال است بعد از نماز که نماز از بزرگ‌ترین ارکان اسلام است. از جلوه‌های نیکی به پدر و مادر و احسان به آنان، این است که فرزند، آنان را دشنام نگوید و عاق نکند که این عمل، از گناهان کبیره محسوب می‌شود. نکته مهم آنکه نیکی و احسان به پدر و مادر، فقط برای وقتی نیست که آنها مسلمان باشند، بلکه اگر کافر هم باشند، باید به آنها مهربانی کرد و احترامشان را نگاه داشت. محبت و مودت به والدین در زمان سالخوردگی آنها باید بیشتر باشد؛ چون در این زمان به نیکی و محبت فرزند بیشتر نیاز دارند.

تشکر از والدین

یکی از توصیه‌های امام‌رضا (ع) به شیعیان، نیکی به پدر و مادر است. در نوشته امام‌رضا (ع) به مأمون آمده است: «نیکى به پدر و مادر واجب است؛ هرچند مشرک باشند، ولى در راه معصیت آفریدگار، اطاعت از آن دو واجب نیست» (بحارالانوار، ج ۷۱، ص۷۲). ایشان همچنین می‌فرمایند: «خدا امر فرموده است به شکرگزاری از خودش و برای والدین، پس اگر کسی والدین را شکر نکند، خدا را هم شکر نمی‌کند». (میزان‌الحکمه، ج۱۰، ص۷۰۹)

مدارا با پدر و مادر

مردى از امام‌رضا (ع) پرسید: اگر پدر و مادرم مذهب حق را نشناسند، آیا دعایشان کنم؟ امام فرمودند: «برای ایشان دعا کن و براى آنها صدقه بده و اگر زنده باشند و مذهب حق را نشناسند، با آنها مدارا کن که رسول خدا (ص) فرمودند: «خدا مرا براى رحمت فرستاد نه براى نافرمانى و بى‌مهرى». (الکافی، ج۲، ص۱۵۹). شخصی از پیامبر (ص) سؤال کرد: محبوب‌ترین عمل نزد خداوند متعال کدام است؟ ایشان فرمودند: «خواندن نماز در وقت خودش و بعد از آن، نیکی به پدر و مادر و بعد از آن، جهاد در راه خدا».

عهد خدا با بنی‌اسرائیل

اهمیت احترام به پدر و مادر و نیکی کردن به آنها به اندازه‌ای است که قرآن کریم در ۹ جا از آن سخن گفته است. در آیه‌ای، احسان به پدر و مادر را پیمان خداوند با بنی‌اسرائیل بیان می‌کند و می‌فرماید: «وَإِذْ أَخَذْنَا مِیثَاقَ بَنِی إِسْرَائِیلَ لَا تَعْبُدُونَ إِلَّا ا... وَبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا وَذِی الْقُرْبَى وَالْیَتَامَى وَالْمَسَاکِینِ: و [یاد کنید]زمانی که از بنی اسرائیل پیمان گرفتیم که جز خدا را نپرستید و به پدر و مادر و خویشان و یتیمان و مستمندان نیکی کنید». (بقره، ۸۳)

آثار نیکی به والدین

نیکی و احترام به پدر و مادر و راضی و خشنود کردن آنان، آثار و فواید بسیار مهم و ارزنده و سعادت دنیوی و اخروی را درپی خواهد داشت. برخی از این فواید عبارتند از خشنودی خداوند و غفران الهی: خداوند در سوره اسرا بعد از دستور به نیکی کردن و احترام به پدر و مادر، وعده غفران الهی نیز می‌دهد. ثمره دیگر این نیکی و احترام، طولانی شدن عمر انسان است. امام‌باقر (ع) با تحسین کسانی که والدین خود را مشمول احترام و نیکی قرار می‌دهند، می‌فرمایند: «هرکه به‌شایستگی در حق خانواده‌اش نیکی کند، خداوند بر عمرش می‌افزاید». (الکافی، ج۸، ص۲۱۹، ح۲۶۹)

شکر نعمت والدین

نیکی به پدر و مادر، وظیفه‌ای اخلاقی است. اهمیت سپاسگزاری از پدر و مادر، به قدری است که خداوند پس از امر به شکرگزاری از خود، شکر پدر و مادر را آورده است: «وَ وَصَّیْنَا الْاِنْسانَ بِوالِدَیْهِ حَمَلَتْهُ اُمُّهُ وَهْناً عَلی وَهْنٍ وَ فِصالُهُ فِی عامَیْنِاَنِ اشْکُرْ لِی وَ لِوالِدَیْکَ اِلَیَّ الْمَصِیرُ: و انسان را درباره پدر و مادرش سفارش کردیم. مادرش (به هنگام بارداری)، او را با ناتوانی روی ناتوانی حمل کرد و دوران شیرخوارگی او در دو سال پایان می‌یابد (آری او را سفارش کردیم) که شکرگزار من و پدر و مادرت باش که بازگشت (همه) به‌سوی من است». (لقمان، ۱۴)

زیاد شدن رزق و روزی

طبق فرمایش قرآن کریم و یکی از سنت‌های الهی، شکرگزاری از نعمت‌های الهی موجب زیاد شدن آنها می‌شود. امام‌رضا (ع) در این باره می‌فرمایند: «خدا امر فرموده است به شکرگزاری از خودش و برای والدین، پس اگر کسی والدین را شکر نکند، خدا را هم شکر نمی‌کند». (میزان‌الحکمه، ج۱۰، ص۷۰۹)

 علاوه بر اینها، نیکی به پدر و مادر باعث اجابت دعای والدین در حق فرزندان می‌شود؛ امام‌علی (ع) می‌فرمایند: «دعاى چهار گروه رد نمى شود: (اول) دعای پیشواى دادگر در حق ملتش، (دوم) دعای پدر صالح در حق فرزندش، (سوم) دعای فرزند صالح در حق پدرش و (چهارم) دعای ستمدیده». (الإرشاد، ج‌یک، ص۳، ظ۴)

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->